Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk?

Na een centrale melding bij de coördinatrice op 06-831.811.23 neemt een vrijwilligster de situatie ter plekke op en maakt afspraken met de melders. Alle vrijwilligsters zijn in het bezit van een document afgegeven door het Ministerie van Landbouw waarin officieel toestemming wordt verleend voor het vangen en vervoeren van de katten.

In overleg wordt een vangkooi geplaatst die alleen overdag op scherp staat en dan alleen wanneer er toezicht op is. Dit om te voorkomen dat de gevangen kat de hele nacht of een dagdeel in de kooi zit met alle schadelijke gevolgen van dien. In het ideale geval eten de katten op een vaste plaats op een vast tijdstip. Dat voorkomt dat er de hele dag gepost moet worden om te ontdekken of de katten wel in de buurt zijn. Sommige katten schrikken van de vangkooi en hebben enkele dagen nodig om te wennen aan het feit dat ze eten krijgen in die enge kooi. Maar meestal na een paar dagen “oefenen” zonder dat de val op scherp staat vinden ze het de gewoonste zaak van de wereld hetgeen het uiteindelijke vangen een stuk makkelijker maakt.


Hoe werkt de vangkooi?

Aan het begin van de kooi wordt achter het gesloten schuifje voer geplaatst wat een onweerstaanbare aantrekkingskracht moet uitoefenen op de katten. Voorwaarde is wel dat de katten enigszins hongerig zijn. Wij vragen de verzorgers dan ook de dag voordat we komen vangen de katten iets minder te voeren. De meeste katten zijn dol op zacht blikvoer, maar sommige zwervers zijn zo verwend door hun verzorgers dat er sommige merken moeten worden uitgeprobeerd. Lukt het niet met het assortiment kattenvoer in blik dan treedt plan B in werking: een blikje tonijn naturel! Dit ruikt kennelijk zo lekker dat zelfs de meest verwende zwerver zó de kooi inloopt.

Natuurlijk kennen katten een heleboel trucjes om wél van het voer te eten en dus niet in de kooi terecht te komen. Sommige katten eten met hun “handen” en halen het voerbakje al vissend door de tralies leeg. Anderen gaan precies met hun voorpoten over het in het midden liggende klepje staan zodat het deurtje dus niet valt. Maar uiteindelijk lukt het wel om ze te vangen. Geduld is een schone zaak!

Onder de geopende schuif plaatsen wij een klein blokje hout zodat de gevallen schuif iets open blijft staan, genoeg om een kattenstaart voor amputatie te behoeden. Zodra de kat in de kooi is gevangen wordt het blokje meteen weggehaald om te voorkomen dat de kat zijn poot er door steekt en de schuif vervolgens kan optillen en ontsnappen.

Als het schuifje achter de kat neervalt schrikken ze zich natuurlijk een hoedje, een grote doek over de kooi voorkomt dat de kat zich verwondt aan de tralies. In het donker worden ze al snel rustig.

De overloop- of vervoerskooitjes zijn net zo breed als de vangkooien alleen veel korter en lichter. Wanneer de kooien tegen elkaar geplaatst worden en de schuifjes geopend kan de kat gemakkelijk overlopen zonder dat er enge mensenhanden aan te pas komen. Wanneer de schuifjes vergrendeld zijn en de kat door de doek weer in het donker verkeert kan de gevangen kat veilig vervoerd worden naar de opvang of de dierenarts.