Skip to content

Een kijkje achter de schermen van Stichting Superkatten.
Als u ons tegenkomt met een kastval dan zit daar een heel verhaal achter en aan vast.
Dit geeft u een beetje een indruk van wat onze vrijwilligers allemaal doen voor de katten en dus niet “zomaar” katten van de straat plukken.
Dit is de “basis” versie:
Krijgen wij een melding/aanvraag om een kat te komen vangen dan gaan wij eerst monitoren, zijn het echt wel verwilderde katten of zijn ze tam en komen ze op mensen af.
-Als de kat tam is dan controleren wij op het dragen van een chip en nemen een foto.
Gechipt en geregistreerd dan bellen wij het baasje en zorgen dat ze weer thuis kunnen komen.
Zonder chip of met chip maar zonder registratie en alleen een signalement dan gaan wij alle meldingen bij Amivedi, Dierenambulance en Dierenartsen af in die regio tot zo ver mogelijk terug.
Vinden wij geen passende melding maar de tamme kat moet daar echt weg i.v.m. veiligheid voor kat of mens (bijvoorbeeld bedrijf of industrieterrein) dan verwijzen wij door naar het Dierenasiel van die regio.
Afhankelijk van de vindplaats kan de kat daar namelijk naartoe gelift, gedumpt of verdwaald zijn. (Zonder chip is het voor ons dan ook echt vrijwel onmogelijk om “een zwarte kat” of “een rode kater” weer thuis te krijgen).
Is het in een woonwijk dan kan de kat daar ook gewoon vlakbij wonen en vragen wij de melders om flyers te maken en op te hangen in de winkel, de dierenarts in te lichten en om aan hun buren te vragen of ze de kat misschien kennen.
Buurtgroepen op Facebook en Amivedi zijn hiervoor ook uitermate geschikt.
Geeft dit geen enkel resultaat dan verzoeken wij om het Dierenasiel te bellen om de kat daar aan te melden als gevonden.
-Zijn de katten niet tam dan plaatsen wij een kastval om ze te vangen om daarna te kunnen bekijken of ze wel ooit tam zijn geweest óf echt in het wild geboren en getogen.
Geeft de kat na ongeveer 14 dagen nog geen enkel teken van socialisatie of toenadering dan zijn ze echt in het wild geboren en getogen dan worden ze gecastreerd (m/v) en gechipt.
Mogen en kunnen ze terug naar hun vangplaats dan plaatsen wij ze bij voorkeur weer terug.
Kan dat echt niet dan wordt er een nieuw en veilig woonadres gezocht.
Blijken ze tijdens hun verblijf enigszins tekenen van socialisatie te vertonen dan kijken wij hoever wij dit weer terug kunnen halen. Worden ze echt weer tam dan melden wij ze alsnog aan bij het asiel van die regio om hiervandaan een toekomst te krijgen.
Zijn ze wild en zwanger of net bevallen dan krijgen ze bij ons eerst alle tijd, ruimte, verzorging, veiligheid en rust om voor hun kinderen te kunnen zorgen voor de tijd die ze daarvoor nodig hebben.

Gevangen en dan.
Hebben wij ze eenmaal gevangen in de kastval dan gebruiken wij een overloopkooi voor het transport.
Deze kleine kooien zijn ook voorzien van een toegangsschuif en kunnen eenvoudig in de opvang gebruikt worden om de katten in hun eigen privé ruimte te zetten.
Deze kleine kooien gebruiken wij ook voor het vervoer naar Dierenarts of het terugplaatsen van de katten.
Zodat de kat en mensenhanden nooit bij elkaar in de buurt kunnen komen.
Bij binnenkomst worden alle katten eerst voorzien van Stronghold druppels, dit om ze te ontdoen van vlooien, wormen en luizen.
Ze krijgen een eerste visuele gezondheid check en een intern registratienummer toegewezen.
Daarna gaan ze in een dubbele, door middel van een schuif te scheiden ruimte.
De ene zijde met fijne slaapplaats, aan de andere zijde de kattenbak, voedsel/water.
Moederpoezen en kleine kittens zitten altijd bij elkaar, deze moederpoes krijgt daarom een extra verhoging in haar ruimte om zich soms even terug te kunnen trekken van haar kittens.
De wat grotere kittens zitten bij voorkeur per 2 in een ruimte.
Volwassen katers en poezen zitten altijd alleen en ver weg van elkaar.
Aan de slaapzijde van de ruimte wordt meestal een gordijntje gehangen zodat deze dieren ook echt volledig tot rust kunnen komen van hun grote avontuur. De dagen in de opvang hebben dan ook allemaal hetzelfde ritme en zelfde rituelen zodat de dieren met een paar dagen kunnen ontspannen en zich ook echt veilig voelen.
Zijn ze ziek dan krijgen ze medicijnen.
Hebben ze een andere medische behandeling nodig dan brengen wij ze hiervoor bij de Dierenarts.
Katten die ooit aan mensen zijn gewend zoeken in deze periode contact met de verzorger of laten blijken dat ze een socialisatie hebben gehad, we halen dit dan zo ver als mogelijk weer terug.
Komt dat helemaal goed terug dan melden wij ze alsnog aan bij het asiel in die regio voor opvang en herplaatsing.
Katten die nooit zijn gewend aan mensen blijven in die periode in de vechten of vluchten houding.
Zijn de katten echt wild en zoeken zij in deze 14 dagen absoluut geen enkele toenadering dan laten wij ze castreren (m/v) chippen en beoordelen of ze terug kunnen naar hun vangplaats of er een andere woonomgeving moet worden gezocht.
Zijn het kittens (tot 6 maanden) die in deze 14 dagen wel voorzichtig toenadering zoeken en merken wij dat ze hier open voor staan dan maken wij ze handvrij in de opvang. Lukt dat goed dan gaan ze naar een gastgezin voor een verdere socialisatie.

Moet er een andere woonomgeving gezocht worden dan kijken wij of er nog een aanvraag is voor buitenkatten of wij plaatsen hiervoor een oproep.
Het plaatsen gebeurt altijd onder een gewen periode, meestal 14 dagen waarover wij duidelijke afspraken maken en die wij ook duidelijk uitleggen.
Na de castratie van katers mogen ze na 3 dagen de opvang weer verlaten.
Poezen na minimaal 6 dagen en dan afhankelijk van het weer.
Bij koude en vorst pas wanneer de haren weer op hun buik aangroeien.
Dat is ongeveer 2 tot 3 weken.
Heeft de poes kittens gehad en is ze klaar met haar zoogtijd dan krijgt ze eerst 14 dagen opdroogtijd, waarna ze dan gesteriliseerd kan worden.

Wat is het meest moeilijke van deze soort van opvang en dierenhulp.
Soms zeggen wij wel eens: de onzichtbaarheid van deze katten en onze hulpverlening.
Want meestal wordt er pas hulp gezocht als de katten ineens echt opvallen. Wanneer er plotseling aan het begin van de avond 5 kittens in de tuin lopen te spelen. Een kater die met een groot abces op zijn kop loopt. Of een moederpoes die haar nestje ergens in een schuur, garage of hout hok heeft gelegd.

Wij moeten zelf voor inkomsten zorgen.
Wij zijn geen dierenasiel en krijgen voor alles wat wij doen geen enkele gemeentelijke vergoeding of enig subsidie.
Wij betalen de dierenartsrekeningen, voeding, verzorging en kattenbak vulling, vlo en wormmiddelen, huisvesting en inrichting.
In de zomerperiode staan wij dan ook op braderieën en markten om spulletjes te verkopen, die wij in de meestal “rustige” winterperiode vaak zelf hebben gemaakt.
Geven voorlichting en uitleg over onze bijzondere soort van hulpverlening en opvang om deze katten die vaak niet eens opvallen toch te kunnen helpen.
Geven voorlichting over de absolute noodzaak van chippen, geven voorlichting over de noodzaak van castreren (m/v) schrijven bewustwording stukjes hierover voor op onze eigen Facebookpagina.
Wij rijden soms voor een vangvraag enkele dagen en vele kilometers om te monitoren en coördineren, zijn dan ook vaak uren of dagen bezig met het vangen van maar 1 kat.
Wij hebben daarnaast een zorgvuldige administratie bij te houden over elk individueel katje.
Gaan de boer op om onze hulp aan te bieden voor het vangen en “laten helpen” van boerderij katten.
U vindt ons daarnaast dan ook vrijwel dagelijks bij onze dierenarts.
Wij proberen de website en Facebookpagina zoveel als mogelijk bij te houden, hebben een kitten/gastgezin coördinator die minimaal 8 maanden in het jaar probeert om alles bij te blijven.
Hebben een intern netwerk van Coördinatie, opvang en gastgezinnen die allemaal a-la-minute klaar staan als het nodig is.
Wij hebben dagelijks de verzorging en verantwoording over deze opgevangen dieren.
Zijn altijd bezig met het monitoren en de socialisatie van opgevangen dieren.
En waarom? het zijn vaak katten van niemand.
Gewoon omdat wij als vrijwilligers nou eenmaal een wereld van verschil kunnen maken voor een kat, welke kat dan ook.
Uit groot respect, liefde en bewondering voor deze katten.
Alles staat bij ons in het teken van de verwilderde kat en hun volledig zelfstandige leefstijl.
Zodat het vrije en afstandelijke karakter van deze volwassen katten zo min mogelijk worden verstoort of aangetast. Niet elke kat is een huiskat of moet gedwongen worden om dat te zijn.
Bij Stichting Superkatten daar maken deze katten nou eenmaal de dienst uit.
Heeft u vragen: info@superkatten.nl


Back To Top