Centraal meldpunt

Voor volwassen zwerfkatten en zwerfkittens in uw wijk of buurt in het rivierengebied, (maar ook voor verwilderde boerderijkatten) kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van de centrale meldnummers van Stichting Superkatten.
Wij hanteren hiervoor geen tarieven.
Dit om de drempel voor het melden laag te houden.

Algemene meldlijn:  0611085516 (Miranda)

of info@superkatten.nl


Wild of beschermend?
Aangezien wij de verwilderde buitenkatten helpen met: vangen, opvangen en castreren (m/v) komen wij nogal eens moederpoezen met kittens tegen.
Het is voor ons soms dan ook erg moeilijk in te schatten of een moederpoes echt wild is of ultiem beschermend over haar kittens.
Meestal wordt dat pas zichtbaar als ze al enige tijd in de opvang verblijven.
Daarom begrijpen wij dat het voor een vinder soms helemaal  moeilijk is om dat in te schatten.
Daarom een kleine handleiding.
Wij gaan er gewoon van uit dat elke poes die buiten haar kittens krijgt daar gewoon niet hoort te zijn.
Ook een moederpoes die ergens onder de struiken in de tuin of zomaar elders in een schuurtje haar kittens krijgt hoort daar gewoon niet te zijn.
Als een zwangere huispoes buiten bevalt betekent dat vaak dat zij het thuis niet veilig genoeg vindt voor haar kinderen.
Dit kan met drukte van kinderen, honden of andere katten te maken hebben.
Een verwilderde moederpoes heeft geen andere keuze dan ergens een plekje te zoeken, maar die zijn daar meestal beter op ingesteld en weten waar het meest veilige plekje is voor haar kinderen.
Veel mensen weten niet dat zodra een on-gecastreerde kater een nestje met kittens vindt hij deze ongenadig zal doden (ongeacht of dit zijn eigen nazaten zijn).
Dit is de natuur van deze kater en zodat moederpoes weldra weer krols zal worden.
Hij blijft dan in de buurt om haar opnieuw te kunnen gaan bevruchten.
De vraag: hoe schat je nou in dat een poes die net is bevallen en reageert als een wilde tijger zodra je in de buurt komt, is zij gewoon echt wild of gewoon beschermend? Het antwoord: heel vaak niet.

Vindt u een kat ergens buiten of binnen in een: stal, schuur, loods, hout hok etc. die een nestje heeft en die reageert als een furie zodra u in de buurt komt dan wil dat niet direct zeggen dat zij echt is verwilderd.
Pas zodra zij zich echt helemaal veilig genoeg voelt zal zij enigszins kalmeren. Dit kan alleen op een rustige, veilige en beschermde plaats.
Maak van moederpoezen en kittens altijd meteen melding bij ons (onze regio) of een andere dierenhulpverlening en zet voer en water in de buurt van het nest zodat moederpoes niet op jacht hoeft naar voedsel en haar kleintjes alleen moet laten.
Ga absoluut niet aan de kittens zitten of constant in de buurt om te kijken, een verjaagde moederpoes is bijna niet terug te vinden en helemaal als zij er met 1 kitten vandoor gaat. Dan komt zij meestal niet meer terug voor de rest.
Probeer om een duidelijke foto te nemen van de moederpoes. Dit is belangrijk om via Amivedi, Dierenartsen en asiel te kunnen gaan zoeken naar een vermiste poes in deze buurt of regio en voor het geval zij er alsnog vandoor zou gaan of verongelukken.
Dan is deze kat door middel van de foto te herleiden naar de kittens en omgekeerd.
Laat het nestje verder met rust, ga ze niet oppakken, meenemen of verleggen zolang er geen levensbedreigende situatie is voor moeder en/of kittens.
Maar zoek meteen hulp voor vangen en opvangen voor het te laat is.
Wij komen liever 10x voor een tamme maar ultiem beschermende kat dan voor moederloze kittens.
Laat u deze kat met haar kittens gewoon lopen dan heeft u er volgend jaar 20 en het jaar erop 60 en dat zal waarschijnlijk niet de bedoeling zijn.

mail: info@superkatten.nl of bel 06-11.08.55.16 als u hiermee hulp, raad of advies nodig heeft.